Dating tips voor als je introvert bent

Ben je introvert? Dan kan het zijn dat je het lastig vindt om een moeite hebt met het vinden van een date.

Het verschil tussen introvert, verlegen en sociaal onhandig

Deze begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Wanneer je introvert bent, dan kost het jou energie om sociaal te doen. Je laadt juist op als je alleen bent. Wanneer je onder de mensen bent dan loopt je batterij langzamerhand leeg.

Een extravert persoon werkt precies andersom. Deze krijgt juist energie als hij of zij onder de mensen is.

Introverten zijn geen asociale mensen, integendeel. Veel introverten vinden het fijn om (tijdelijk) onder de mensen te zijn. Ze hebben daarna alleen wel tijd nodig om weer op te laden. Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.

Wat kun je eraan doen?

Introversie is een karaktertrek die nauwelijks te veranderen is. En dat is dan ook precies het verschil met verlegenheid en sociale onhandigheid. Daar kun je aan werken. Iemand die introvert is, kan heel goed socializen. Maar heeft graag tijd voor zichzelf.

Er kan ook sprake zijn van een combi. Ben je naast introvert ook verlegen en/of sociaal onhandig, dan is daten juist een prima oefening om te groeien. Je zult merken dat je steeds relaxter en handiger wordt in de omgang met andere mensen.

Ben je introvert? Dan maakt het niet uit of je veel oefent. Weet dat je niet de enige bent. Veel mensen zijn introvert, dus je bent niet alleen. Grote kans dat je date ook in een bepaalde mate introvert is!

Introverte mensen zijn er in verschillende soorten en maten. De één houdt wel van feestjes, maar met mate. De ander moet er echt niks van hebben.

Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je op een fijne manier kunt daten!

Zorg goed voor jezelf

Plan ruimte in tussen je date en andere activiteiten. Neem de tijd en de ruimte om alleen te zijn voorafgaand aan je afspraak. Zo zorg je ervoor dat je uitgerust en opgeladen bent zodra je date begint.

Spreek niet te vaak af. Eens per week of eens per twee weken. Kijk wat voor jou het beste voelt.

Kom uit je comfortzone

Het kan een enorme drempel zijn om ‘erop uit te gaan’. Daarom zijn datingsites voor introverten een uitkomst. Via een datingsite kun je zoeken en reageren op de momenten dat het jou uitkomt.

Maar als het klikt dan zul je op een gegeven moment toch die stap willen zetten om elkaar in het echt ontmoeten. Wanneer je daar tegenop ziet kun je jezelf vertellen dat het de moeite waard is om met andere mensen te praten. Het voegt wat aan je leven toe.

Zie je datingavonturen als een stukje persoonlijke groei: je ontwikkelt jezelf juist aan het randje van je comfortzone.

Online daten is een belangrijke uitdaging om aan te gaan. Het is in feite een life skill.

Zorg tijdens de date voor een derde ding

Huh, een derde ding?

Ja, een derde ding. Iets buiten jullie tweetjes. Jullie zijn zeg maar het eerste en tweede ding. En het derde ding is iets waar jullie je op kunnen focussen zodat je niet zo hard hoeft te werken om het gesprek gaande te houden.

Je zou iets kunnen doen met een hobby die jullie allebei aanspreekt. Of leer elkaar iets. Ga samen suppen, volg een workshop of ga naar een concert.

Het derde ding haalt de sociale druk van de ketel en ook al wordt het uiteindelijk niets, dan heb je die dag toch een leuke ervaring gehad.

Wees eerlijk

Moet je niks hebben van feestjes? Vertel dat eerlijk. Je kunt daar open over zijn als je het bij jezelf houdt. Dus dat je een ander niet veroordeelt als hij het wel leuk vindt. Je kunt zeggen dat je ziet dat anderen ervan genieten en dat het bij jou anders werkt.

Introverte of extraverte partner?

Pas je als introvert nou het beste bij een introverte of een extraverte partner? Dat ligt eraan en de bekende clichéspreekwoorden spreken elkaar hierin ook tegen: Soort zoekt soort en Tegenpolen trekken elkaar aan.

Er zijn natuurlijk veel meer factoren die een rol spelen bij het aantrekkelijk vinden van iemand. Het kan als introvert heel fijn zijn om een extraverte partner te hebben. Eentje die het ijs breekt als je nieuwe mensen leert kennen. Die de banden met jullie sociale netwerk warm houdt.

Daarnaast kan het ook juist heel fijn zijn om samen een rustig leven te leiden. Kortom: sluit iemand niet bij voorbaat uit omdat hij introvert dan wel extravert zou zijn.

Het is vooral belangrijk dat de ander jou accepteert en het geen probleem vindt dat je af en toe tijd voor jezelf nodig hebt en dat respecteert. En andersom natuurlijk ook.

Gratis datingadvies

Gebruik de keuzehulp en ontvang direct een datingsite advies!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *