Date laat na stilte ineens weer van zich horen – wat te doen?

Die date die zo leuk leek. Die date waarvan je het gevoel had dat het wel eens wat zou kunnen worden, laat ineens niks meer van zich horen.

Je wacht nog een paar dagen, stuurt nog eens een berichtje. Je vraagt je af of je iets verkeerd hebt gedaan of gezegd. Maar je hebt geen idee.

Na een week of twee geef je het op. Helaas. Een typisch geval van ghosting. Het doet pijn, het geeft misschien zelfs wel een deuk in je zelfvertrouwen.

Ook kun je gaan piekeren en twijfelen. Geen leuke tijd. Toch weet je je erdoorheen te slaan. Je pakt de draad weer op en gaat weer verder met je leven.

En dan na een paar maanden ineens een bericht vanuit het niets. Of je wat met hem (of haar) wilt drinken. Alsof er niks is gebeurd.

Wat doe je dan, als je date na een lange radiostilte toch ineens weer van zich laat horen?

Als je dit leest dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in deze man, je vraagt je af wat er gebeurd is en je zou misschien wel verder met hem willen daten. Tenminste, als hij een goede reden heeft waarom hij ineens niks meer van zich liet horen. En je hoopt zó op een goede reden.

Goed om te weten: dit gedrag komt heel vaak voor. Maar moet je het daarom normaal gaan vinden? Nee.

Want hoe je je gedraagt als deze persoon terugkomt is erg belangrijk. Dit zet namelijk de toon voor jullie verdere contact en eventuele relatie.

Hoe reageer je?

Jouw reactie kan ervoor zorgen dat hij in het vervolg consistent blijft en contact houdt. Of zomaar weer ineens afstand neemt en wegblijft.

Jij kiest hoe je reageert.

Besef dat je altijd een keuze hebt.

Er zijn twee situaties mogelijk:

  1. Je hebt geen interesse meer

Als hij ineens weer van zich laat horen en je bent niet meer geïnteresseerd, dan ben je vrij snel klaar. Je bent niet verplicht om hem te beantwoorden. Je schrijft hem gewoon af als iemand die niet nakomt wat hij afgesproken heeft. Eventueel kun je nog aangeven dat je niet geïnteresseerd bent. Verder ga je niet in discussie.

2. Je hebt nog wel interesse

Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Als hij jou vraagt om samen wat te gaan eten of drinken dan kun je er gewoon naartoe gaan. En hopen dat het weer zo leuk wordt als eerst.

Maar je geeft daarmee wel een bepaalde boodschap af. Door bepaald gedrag te accepteren geef je aan hoe mensen jou mogen behandelen. “What you allow is what will continue” of in het Nederlands: “Je krijgt wat je tolereert”.

Deze herhaal ik graag nog even. Want het is een valkuil waar veel mensen in stappen. Bang om iets moois te verliezen, bang om iemand te confronteren, doen ze steeds een stapje opzij. Maar hoe scheef wordt de verhouding als de één steeds een stapje opzij moet doen voor de ander? Dus nogmaals: je krijgt wat je tolereert. Jij bepaalt hoever een ander bij jou mag gaan.

Dus als je er gelijk weer voor open staat om elkaar te ontmoeten alsof er niks gebeurd is dan leer je hem iets over jou. Namelijk dat je het prima vindt dat hij een afspraak maakt, niet nakomt en vervolgens gewoon met je verder kan daten alsof er niets gebeurd is. Dat wil je waarschijnlijk niet.

Hoe het ook kan

Er is meer mogelijk. Je zou ook als volgt op zijn bericht kunnen reageren:

Ik sta er open voor om elkaar te ontmoeten, maar ben wel nieuwsgierig naar wat er gebeurd is. Ik heb een paar maanden niks meer van je gehoord.

Of:

Leuk om weer eens wat te horen, het verwart me ook wel. Want de vorige keer dat ik je sprak hadden we plannen gemaakt. Dat is alweer een paar maanden geleden. En toen hoorde ik helemaal niks meer van je. Ik ben nieuwsgierig naar wat er daarna is gebeurd.

Je duikt dan niet meteen in verwijten, maar spreekt jezelf wel uit. En je maakt ruimte voor hem om zijn verhaal te vertellen.

Hij kan dan twee dingen doen.

  1. Hij kan zijn verantwoordelijkheid nemen, door bijvoorbeeld te zeggen:

Je hebt gelijk, ik moet eigenlijk mijn excuses aanbieden en uitleggen. Ik doe dat graag face to face.

Je krijgt een uitleg en hij laat je weten dat het ook anders kan als je nog een tweede kans wil geven. Dat is fantastisch. Nu kun jij zelf kiezen of je hem die kans wilt geven of niet. Als zijn uitleg oké voelt dan kun je dat doen.

Er kunnen namelijk gewoon dingen zijn die spelen in iemands leven waardoor hij of zij even een stap terug doet. In dat geval kan prima uitgelegd worden waarom hij dit niet helemaal netjes heeft gedaan.

Nogmaals: let hierbij goed op je gevoel. Je gevoel zegt namelijk alles. Voelt het écht goed wat deze persoon tegen jou zegt of probeer je tegen beter weten in je intuïtie te negeren?

2. Hij neemt niet zijn verantwoordelijkheid

Hij doet alsof zijn verdwijning niet zoveel voorstelde. Hij schiet in de verdediging en draait de zaken om zodat het lijkt alsof jij een drama maakt om niets. Zodat jij je schuldig gaat voelen terwijl hij degene is die zomaar het contact verbrak.

Als hij jou niet serieus neemt en blijft volhouden dat zijn gedrag niet zoveel voorstelde, dan is dat een teken dat het geen fijne partner voor jou zal zijn.

Rustig observeren

Reageer niet te snel. Neem de tijd om te voelen wat zijn gedrag met jou doet. Dit is een goede oefening voor jezelf in rustig blijven en kijken wat er gebeurt.

Je wilt hem niet meteen de schuld geven. Wees nieuwsgierig. Probeer zijn gedrag niet persoonlijk op te vatten en laat de emotionele lading weg. Misschien is er echt iets aan de hand geweest. En misschien is dit gewoon iemand die er andere standaarden op nahoudt dan jij. Dat mag (en dan kun je gewoon je conclusies trekken).

Je staat ervoor open om te praten en bent nieuwsgierig naar wat er gebeurd is omdat je een tijd niks hebt gehoord.

Kijk, luister en voel wat hij dan zegt.

Zijn reactie geeft jou heel veel informatie. Wat voor soort man het is en hoe hij met dit soort situaties omgaat.

Nogmaals: ga altijd op je gevoel af.

En daarnaast: een tijdje geen contact in de beginfase, wanneer er alleen nog mailcontact is, is iets anders dan wanneer je al enkele maanden exclusief aan het daten was.

En het is ook weer een ander verhaal wanneer dit de 2e of 3e keer is dat deze persoon dit doet.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt als jij te maken hebt met een date die verdween en opeens weer van zich liet horen.

Gratis datingadvies

Gebruik de keuzehulp en ontvang direct een datingsite advies!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *